Έτσι θα βρεθεί αντίπαλο «δέος» για τον Μητσοτάκη στην κεντροαριστερά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα μάθατε τα νέα; Ο Στέφανος Κασσελάκης, μέσω ερωτηματολογίου, συζητάει την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τον έχω για έξυπνο άνθρωπο και δεν είναι τυχαίο αυτό το γεγονός. Εάν μπορούσε, θα είχε επιχειρήσει αυτή την αλλαγή και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά είχε πολλά «βαρίδια», όσο ήταν επικεφαλής της παράταξης. 

Προσωποκεντρικό κόμμα θέλει να δημιουργήσει ο νυν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όσο στην κεντροαριστέρα υπάρχουν διεργασίες για να βρεθεί το πώς θα… χτυπηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τον πρωθυπουργό να έχει δεχτεί στο εσωτερικό του… γερό πλήγμα, λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Νομοσχέδιο που άφησε, πάντως, «πληγές» και σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ. Κόμματα που πρόσφεραν απλόχερα… βοήθεια στη Νέα Δημοκρατία για να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Την ώρα που η κεντροαριστέρα συνεχίζει να… ψάχνεται και με πολλές επαφές στελεχών, για πώς θα βρεθεί αντίπαλος «πόλος» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στιγμή η ακροδεξιά βρίσκει και άλλο… πρόσφορο έδαφος - και - στη χώρα μας, έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένα δεδομένα. 

Όσον αφορά στο πρόσωπο, εάν βρεθεί… κάποιος, που να συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό (από 20% και πάνω) στην κατηγορία «κατάλληλος για πρωθυπουργός», αυτός θα είναι σε θέση να κοντράρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρείτε ότι υπάρχει αυτό το πρόσωπο τη δεδομένη χρονική στιγμή στην κεντροαριστέρα; Νομίζω ότι όσοι παίζουν ενεργό ρόλο στον συγκεκριμένο χώρο θέλουν… ψωμιά για να φτάσουν σε υψηλό ποσοστό σ’ αυτή την κατηγορία, είτε μέσω προγραμμάτων, είτε απλά ως προσωπικότητες. Ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης κάτω... από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν υψηλότερα ποσοστά στην κατηγορία «κατάλληλος για πρωθυπουργός», από προσωπικότητες της κεντροαριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο 31% το 2019, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, διότι ως πρόσωπο, είχε… πέραση τότε σε μεγάλο ποσοστό κόσμου, κρατώντας δυνάμεις από την περίοδο της διακυβέρνησής του. 

Από εκεί και πέρα, εάν θέλετε να μιλήσουμε για κόμμα, αυτό που θα μπορέσει να συγκεντρώσει πιθανότητες να πλησιάσει τη ΝΔ, θα πρέπει να ξεκινάει από το κέντρο και να κλίνει προς τα αριστερά στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Θα το επαναλάβω, το κέντρο βγάζει… κυβερνήσεις. Στο κέντρο κυριαρχεί χρόνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τότε που ξεκίνησε να ανεβαίνει, έχοντας και στην κυβέρνηση στελέχη από αυτόν τον χώρο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει… θέματα με τη βάση του κόμματός του και την παραδοσιακή δεξιά, πολλά περισσότερα με την πιο συντηρητική πλευρά της συγκεκριμένης… πολυκατοικίας. 

Σ’ αυτόν τον χώρο προσπάθησε να εισχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την εκλογή του ως Πρωθυπουργός με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο… προστέθηκε και το «Προοδευτική Συμμαχία», ερχόμενος σε σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό επιδίωκε και με την απλή αναλογική, αλλά έκανε το λάθος να μιλήσει για «συμμαχίες» πριν από τις εκλογές του 2023 με αποτέλεσμα να… κάψει αυτό το «χαρτί». 

Οποιοσδήποτε συνδυασμός με βασικό προσδιορισμό πρώτα τη λέξη «αριστερά» (και τον όρο «ριζοσπαστικό»), που θα θελήσει να επεκταθεί πιο… κεντρικά, δύσκολα θα πιάσει, ειδικά αυτή την περίοδο, ποσοστά για κυβέρνηση. Με βάση το πώς έχουν διαμορφωθεί τα «πιστεύω» του εκλογικού σώματος. Κάτι που νομίζω το έχει καταλάβει ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και άλλα στελέχη της Αριστεράς. Κάτι που το ξέρουν και στο ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να διώξουμε από πάνω μας τη λέξη «σιωπή» (βίντεο)

Διαπιστώσεις με «βάρος» και η αξία του ρεπορτάζ – Τι δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών