Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να διώξουμε από πάνω μας τη λέξη «σιωπή» (βίντεο)


Βλέπεις εικόνες από τα Τέμπη, ακούς τους συγγενείς των 57 θυμάτων στο ετήσιο μνημόσυνο για την τραγωδία και χάνεις τη φωνή σου, αισθάνεσαι ότι ένας κόμπος έχει κάτσει στον λαιμό σου, σφίγγεται το στομάχι σου, βουρκώνεις, ξεσπάς σε λυγμούς…    

Αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους. Δίνουν έναν αγώνα που μας αφορά όλους. Η μνήμη των παιδιών που έφυγαν, απαιτεί απ' όλους να αγωνιστούμε γι’ αυτή τη χώρα που ζούμε, την ώρα που όλο και περισσότερες φωνές καταφέρνουν να ξεπερνούν – και – τα… μπαζώματα, ζητώντας ένα «κράτος δικαίου». Τι ζητούν δηλαδή, να βλέπουμε ότι υπάρχει στις ζωές μας ο συγκεκριμένος βασικός πυλώνας λειτουργίας του κράτους.

Αυτόν τον αγώνα δεν τον χρωστάμε μόνο στα παιδιά που χάθηκαν στην τραγωδία των Τεμπών (όπως και σε άλλες που έχουν «χτυπήσει» αυτή τη χώρα). Είναι αγώνας που αφορά όλους μας που συνεχίζουμε να αναπνέουμε στη συγκεκριμένη χώρα, είναι αγώνας που τον χρωστάμε κυρίως στις γενιές που θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια που τώρα βαδίζουμε εμείς. Αυτοί που έφυγαν, δεν μπορούν να πουν, πλέον, κάτι. Περιμένουν, όμως, από εμάς να φωνάξουμε (για δικαίωση), να μιλήσουμε με πράξεις, τιμώντας έτσι και τη μνήμη τους.  

Η κοινωνία μας έχει υποχρέωση να διώξει από πάνω της τη λέξη «σιωπή», ειδικά μετά από όσα ήρθαν στο… φως από το βράδυ της 28ης Φλεβάρης 2023 μέχρι και σήμερα για το έγκλημα των Τεμπών. Δεν μας αξίζει μια κοινωνία «δειλή» και «αδιάφορη». Μας αξίζει μια κοινωνία με ανθρωπιά, σεμνότητα, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, πολιτισμό, και σεβασμό – πάνω από όλα – στον άνθρωπο και στον πολίτη. Σ’ αυτή τη χώρα κάποιες έννοιες δεν είναι αυτονόητες, χρειάζεται να «φωνάξεις», να αγωνιστείς γι’ αυτές. Για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα στέκεται η δικαιοσύνη ως βασικός πυλώνας στις ζωές μας, έχοντας οι λειτουργείς της την απόλυτη εμπιστοσύνη όλων μας.

Την ίδια ώρα, που ακούγονται όλο και περισσότερες «φωνές» για πώς εφαρμόζεται το ειδικό καθεστώς που προβλέπεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και από τη βουλευτική ασυλία στην Ελλάδα, με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, όταν κάποιος βλέπει και το πώς λειτουργούν οι εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. «Δικαιολογείται από την (ηθικο-πολιτική) αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών η θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος ποινικής ευθύνης για τους υπουργούς;», είναι το ερώτημα. Ρωτήστε πολίτες και θα διαπιστώσετε τι πιστεύουν για το εάν η δικαιοσύνη «έχει δεμένα τα μάτια της και κρατά ζυγαριά και ξίφος». Ρωτήστε για να δείτε τι πιστεύει ο κόσμος για τις σχέσεις ανάμεσα σε δικαστική, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία;  

Λέει... πολλά και η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για Τέμπη, καθώς αναφέρει:

«Ένα χρόνο μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών – η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τιμά τη Μνήμη των θυμάτων.  Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, που έκοψε το νήμα της ζωής και τα όνειρα δεκάδων συμπολιτών μας και βύθισε στο πένθος τις οικογένειές τους και ολόκληρη τη χώρα. Ο πόνος και η θλίψη δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τιμά σήμερα τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.  Τα ερωτήματα για τη σιδηροδρομική τραγωδία και για τις παραλείψεις ενός ολόκληρου κράτους πολλά. Η Ελληνική Δικαιοσύνη, από την πρώτη στιγμή, διερευνά νυχθημερόν την πολυπαραγοντική αυτή υπόθεση σε όλες τις πτυχές της και προς κάθε κατεύθυνση. Οι αρμόδιοι Εισαγγελικοί και Δικαστικοί Λειτουργοί πράττουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και αφοσιωμένοι στην υψηλή συνταγματική τους αποστολή.

Οφείλουμε δε να επισημάνουμε ότι η έρευνα των τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως είναι ήδη γνωστό και η ποινική δίωξη σε μία τέτοια περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαστικής Εξουσίας αλλά της Βουλής.  

Η ανάθεση της άνω αρμοδιότητας (έρευνας και ποινικής δίωξης πολιτικών προσώπων) στη Δικαστική Εξουσία  προϋποθέτει αναγκαίως την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Διαμηνύουμε ότι η αλήθεια γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία θα λάμψει και καλούμε όλους τους Πολίτες αυτής της χώρας να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ».

«Μακρύς ο δρόμος για διόρθωση διαχρονικών παθογενειών»

Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε λόγο για τη δέσμευση που έχουν οι βουλευτές για διάγνωση, για απόδοση ευθυνών και για διόρθωση των διαχρονικών παθογενειών, αλλά υπογράμμισε ότι «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς», στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που σημειώθηκε σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, εκφράζοντας όλο το Σώμα, ανέφερε πως «σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ως Εθνική Αντιπροσωπεία πενθούμε – όπως πενθεί όλη η Ελλάδα, όλος ο Ελληνισμός. Θρηνούμε την απώλεια 57 συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους αδόκητα και τόσο άδικα».

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι «η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τον όρκο που δώσαμε ως βουλευτές και τη δέσμευση που λάβαμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα. Δέσμευση για διάγνωση, απόδοση ευθυνών και διόρθωση των διαχρονικών παθογενειών. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς αλλά το χρέος μας αδιαπραγμάτευτο. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Να υπάρξει ταχύτερη και αντικειμενική κρίση. Οφείλουμε όμως να αφήσουμε απερίσπαστη τη Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της».

Με τις σκέψεις αυτές, ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους βουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια ακούστηκε από τα έδρανα «δεν θα τους ξεχάσουμε».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι θα βρεθεί αντίπαλο «δέος» για τον Μητσοτάκη στην κεντροαριστερά

Διαπιστώσεις με «βάρος» και η αξία του ρεπορτάζ – Τι δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών