Διαπιστώσεις με «βάρος» και η αξία του ρεπορτάζ – Τι δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών

Σκίτσο από την εφημερίδα «Το Ποντίκι» 

Οι εξελίξεις είναι «καταιγιστικές» στη χώρα και ακόμα δεν έχετε δει τίποτα… Και θέλω από αυτή τη «γωνία» να σας αναφέρω κάποιες διαπιστώσεις, σχετικά με επισημάνσεις που έχουν γίνει από το συγκεκριμένο μπλογκ, μετά από ρεπορτάζ, μέσα από την πραγματική εικόνα της χώρας, ακούγοντας πάνω απ' όλα τους πολίτες. Κρατείστε ότι η κυβέρνηση έχασε δυο Υπουργούς της, το αναφέρω αυτό, διότι δε βλέπω να τονίζεται από πολλούς. Και τον τελευταίο διάστημα είναι πολλές οι παραιτήσεις και οι διαγραφές, είτε μιλάμε για Υπουργούς, είτε για βουλευτές, είτε για γραμματείς. 

-Να θέλετε και να τιμάτε δημοσιογράφους που κάνουν καλά τη δουλειά τους, που δεν πραγματοποιούν απλά καταγραφή «Δελτίων Τύπου» και non paper. Η χώρα έχει ανάγκη από αμερόληπτους και πραγματικούς δημοσιογράφους. Ο κανονικός δημοσιογράφους ερευνά, ενοχλεί, δεν σταματάει να παίρνει τηλέφωνα, σηκώνει τον κόσμο ανάποδα για να φέρει στην επιφάνεια αληθινά στοιχεία, ελέγχει αυτούς που έχουν εξουσία, είναι αναγκαίο αυτό για τη δικαιοσύνη και για τη δημοκρατία. Να επιζητάτε αυτούς τους δημοσιογράφους, ακόμα και εάν οι αποκαλύψεις τους, «χτυπούν» κάποιον - συναισθηματικά - «δικό» σας. Σας το είχα γράψει στο παρελθόν για την αξία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.  

-Είδατε πώς «μαρτυράνε» από μόνοι τους και αποκαλύπτουν τις σχέσεις τους και το αλισβερίσι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από το βήμα της Βουλής ότι κάθε επιχειρηματίας μπορεί να έχει τις δικές του επιδιώξεις, αλλά τους κανόνες τους βάζει η πολιτική, υπογραμμίζοντας ακόμα ότι εάν κάποιος έχει βλέψεις να μπει σ’ αυτή, να το κάνει. Και ρωτάω εγώ: Μπαίνουν πάντα αυτοί οι κανόνες; Υπάρχουν, άραγε, πολιτικοί που δεν έχουν υποκύψει σε επιχειρηματικά συμφέροντα;  

-Πόσες φορές σας είχα κάνει αναφορές από... εδώ για την απαξίωση του κόσμου προς το πολιτικό σύστημα, για την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη. Πόσοι, αλήθεια, πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει «κράτος δικαίου» στη χώρα μας; Έχετε ρωτήσει τον απλό κόσμο; Τι πιστεύουν οι πολίτες για τις σχέσεις ανάμεσα σε δικαστική, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία; Σε μια τέτοια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, αρκεί ένα τόσο τραγικό γεγονός για να… συσπειρώσει αυτόν τον κόσμο, που δε νιώθει «πελάτης», που δεν είναι «στρατιώτης». Έτσι εξηγούνται και οι περίπου 1.500.000 εκατομμύριο υπογραφές. Το τραγικό είναι πως χάθηκαν τόσο άδικα τόσες (57) ψυχές.     

-Σας είχα τονίσει ότι δεν είναι καλό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τη Νέα Δημοκρατία να νιώθουν ότι δεν τους αγγίζει κανείς, μετά και τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών, βάσει των οποίων… κομματιάστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν αρκεί να λες ότι «αντιπολίτευση για εμάς είναι τα προβλήματα των πολιτών». Όταν κάποιος αποκτά, άλλωστε, εξουσία (αλλά και όταν βρίσκεται σε… αδύναμες στιγμές), δείχνει το πραγματικό του εαυτό. Πόσω μάλλον να νιώθει άτρωτος και να παρουσιάζει αλαζονεία. Είχα γράψει ότι είναι αρνητικό για τη χώρα να μην έχει δυνατή αντιπολίτευσης, αλλά συνάμα ανέφερα ότι σε μια τέτοια συνθήκη, ο πρώτος και ο κυρίαρχος μπορεί να βρεθεί από… κάτω, χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει, εάν δεν κρατάει σωστά το «πηδάλιο».  

-Μέρος του «παιχνιδιού» είναι και η (αυτό)κριτική. Επίσης, να μάθετε κάποιοι ότι κάθε αντίθετη άποψη δεν είναι… αυτομάτως και «εχθρική». Ούτε κάθε ρεπορτάζ ή κριτική που δε σας αρέσει, συνάμα είναι «εχθρικό».       

-«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Όποιος έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί στην αρένα. Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, να εμφανιστεί. Δεν είναι όλα εξαγοράσιμα», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέτε να έχουμε και στην Ελλάδα... Μπερλουσκόνι;

-Όπως είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας, τώρα που έχασαν τη ζωή τους τόσοι πολύ άνθρωποι, θα φτιάξουμε ακόμα πιο γρήγορα τους σιδηρόδρομους. Σε ακόμα μια περίσταση, έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα, πολλά θύματα, να χαθούν τόσο άδικα τόσοι νέοι άνθρωποι, για να φτιάξουμε κάτι, για να διορθώσουμε κάτι σ’ αυτήν τη χώρα… Και είναι πολλά παρόμοια γεγονότα, ρε γαμώτο, στο παρελθόν, μας πρόλαβαν οι εξελίξεις με τραγικά αποτελέσματα και μετά... τρέχουμε.  

-Εάν επαληθευτούν στις Ευρωεκλογές τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, που φτάνουν εδώ και μερικές εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου, τότε οι εκπλήξεις θα είναι πολλές. Όντως, τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος κυμαίνονται πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με αυτό που συγκέντρωσε στις εθνικές εκλογές, ενώ… πόντους έχει χάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εδώ και εβδομάδες είχα μάθει για τα… νούμερα που βλέπουν συγκεκριμένα «μάτια» στα γραφεία, ήθελα να κάνω ειδική αναφορά από εδώ, αλλά με… πρόλαβαν οι δημοσιοποιήσεις δημοσκοπήσεων. Μία από αυτές παρουσιάστηκε, άλλωστε, στο «Mega» του Βαγγέλη Μαρινάκη.  

-Πολλές κινήσεις πίσω από τις κάμερες, το τοπίο πάει να αλλάξει, σχετικά με «συμμάχους» και «αντιπάλους». Και μέσω του Τύπου. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αυτή την κόντρα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, την ώρα που φαινόταν κυρίαρχος, αφού δεν υπάρχει και ισχυρή αντιπολίτευση να τον ελέγχει. Στα μάτια κάποιων μπορεί να φανεί ότι τα βάζει με κάποιον εκ των ισχυρών, λέγοντας «δε θα κυβερνήσω με κανένα παράκεντρο». Σαν να λέει ο ίδιος, «εγώ δεν είμαι με την "ελίτ", δεν είμαι από "τζάκι"», όπως... κατηγορείται από πολλούς, αυτό έγραψε και ο συνάδελφος Θέμης Σινάνογλου στο Facebook.

Το κακό είναι πως… έτυχε, την ώρα που… έβγαινε το δημοσίευμα για «Μονταζιέρα στα Τέμπη» από το «Βήμα», δυο Υπουργοί του να βρεθούν στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη, για να γιορτάσουν την ονομαστική εορτή του εφοπλιστή (μόνο γι’ αυτό πήγαν;). Και ρωτάω εγώ: Αυτά τα πέντε χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης κυβερνάει χωρίς… παράκεντρα; 

-Το αρνητικό είναι πως και σ’ αυτή τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, στη «βαριά σκιά» των 57 νεκρών, δεν απουσίασαν οι πανηγυρισμοί και τα χειροκροτήματα. Δεν είναι όλες οι καταστάσεις ίδιες, καλό θα είναι και οι βουλευτές να καταλαβαίνουν και να ξεχωρίζουν αυτές… Θα φανεί στο μέλλον ποιοι βγήκαν «νικητές» από αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία. Συν τοις άλλοις, υπάρχει μεγάλο ποσοστό κόσμου που τα έχει με όλο το πολιτικό σύστημα.     

-«Δεν μας αξίζει μια κοινωνία "δειλή" και "αδιάφορη". Μας αξίζει μια κοινωνία με ανθρωπιά, σεμνότητα, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, πολιτισμό, και σεβασμό – πάνω από όλα – στον άνθρωπο και στον πολίτη. Σ’ αυτή τη χώρα κάποιες έννοιες δεν είναι αυτονόητες, χρειάζεται να "φωνάξεις", να αγωνιστείς γι’ αυτές. Για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα στέκεται η δικαιοσύνη ως βασικός πυλώνας στις ζωές μας, έχοντας οι λειτουργείς της την απόλυτη εμπιστοσύνη όλων μας». Τα παραπάνω ανέφερα, όταν σας είχα τονίσει «Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να διώξουμε από πάνω μας τη λέξη “σιωπή”» για τα θύματα στα Τέμπη και για τον αγώνα που δίνουν οι συγγενείς τους.  

Ένα από τα Μέσα που... μίλησε για την παρουσία των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου στη γιορτή του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι το «ieidiseis.gr», αναφέροντας χαρακτηριστικά:  

«Την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Καναδά ήταν όπως ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος πριν από τη μάχη της Τριπολιτσάς για να εναρμονισθούμε με το πνεύμα των ημερών. Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα του "Βήματος" περί μονταζιέρας, τού είχε καρφωθεί στο μυαλό ότι βρίσκεται εν εξελίξει "σχέδιο συνωμοσίας" για "να τον ρίξουν τα συμφέροντα" και το μόνο που δεν είχε κάνει ήταν να φορέσει τη στολή του στρατηγού Πάτον. War mood, war room και ό,τι άλλο σε "πόλεμο των άστρων" μπορείτε να σκεφτείτε.

Ξαφνικά δυο στενοί συνεργάτες του, οι υπουργοί Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος του πρότειναν να γίνουν… θυσία. Μην φαντασθείτε χαρακίρια και ανθρωποθυσίες, η πρότασή τους είχε κάτι πιο «γήινο» και προσεκτικό. Να επισκεφθούν μυστικά τον Πρόεδρο Βαγγέλη και να επιχειρήσουν έναν "κατευνασμό", πριν τουλάχιστον αρχίσουν τα "πολυβόλα". Ο Κυριάκος το δέχθηκε, τους ευχήθηκε «καλή τύχη» και περίμενε τα αποτελέσματα της ύστατης διπλωματικής πρωτοβουλίας των δύο "Κίσινγκερ" του Μαξίμου.

Πέρασαν λοιπόν οι δύο "διπλωμάτες" τα χαρακώματα του Παλαιού Ψυχικού με δυο λευκές σημαίες στα χέρια, μπήκαν στο σπίτι του Προέδρου Βαγγέλη, ο οποίος τους υποδέχθηκε με αστικότατη ευγένεια και ξεκίνησε το… πάρτι.

Η μεσολαβητική πρωτοβουλία των δύο εξελίχθηκε σε ολονύχτια «ρεβεράντζα» μπροστά σε φιλοθέαμον κοινό τουλάχιστον άλλων δέκα γνωστών και φίλων του Προέδρου Βαγγέλη.

Το ουίσκι έρρεε άφθονο και διακοπτόταν μόνο για το κάπνισμα των luxurius πούρων που κάπνιζαν οι δύο «Κίσινγκερ» του Μαξίμου, ευγενική χορηγία του οικοδεσπότη. Το κλίμα συνοδευόταν από αστεία και πλατιά χαμόγελα όλης της παρέας, την οποία αν την έβλεπε από το υπερπέραν κάποιος ανήξερος παρατηρητής, το μόνο που δεν θύμιζε ήταν εχθρούς που προετοιμάζονταν για "πόλεμο μέχρι εσχάτων".

Το αποτέλεσμα της «πρωτοβουλίας» γράφτηκε την επόμενη μέρα το πρωί, έτσι σαν επιμύθιο. Νέο καραμπινάτο δημοσίευμα του "Βήματος" στο οποίο, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, εκτός από τη μονταζιέρα, "φωτογραφιζόταν" και ο μοντέρ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

Κάντε λοιπόν μια μετάβαση πέραν του Ατλαντικού, στον μακρινό Καναδά και σκεφτείτε τη Δευτέρα το πρωί την αντίδραση του Κυριάκου. Όταν δηλαδή πληροφορήθηκε ότι οι δυο στενοί υπουργοί του τα είχαν πάει περίφημα. Ότι δηλαδή, πήγαν, είδαν και… απήλθαν με παρέα εκτός από τη μονταζιέρα και τον… μοντέρ, έτσι σαν ένα δώρο για το σπίτι. Ότι η κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον ισχυρό εφοπλιστή είχε εξελιχθεί σε "αρμένικη βίζιτα", που κράτησε πέντε ώρες, παρέα με πολυάριθμο φιλοθέαμον κοινό. Ότι τα "αυστηρά μηνύματα" μετατράπηκαν σε άφθονο οίνο, πούρα και ουίσκι. Ότι αντί για κατευνασμό, πήραν δώρο και έναν… Τερεζάκη. Και άλλα πολλά και ευτράπελα.

Πληροφορίες ότι οι δύο "Κίσινγκερ", τώρα που πήραν το Κnow How θα σταλούν σε ανάλογες (και σαφώς πιο εύκολες) αποστολές στην Ουκρανία ή τη Γάζα, δεν επιβεβαιώνονται».

Βαθιά «τραυματισμένος» ο Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

Διαβάστε και την ανάλυση του Βασίλη Σκουρή (Επικεφαλής Πολιτικού Ρεπορτάζ στο «dnews»), λίγο μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, βάσει των τελευταίων εξελίξεων. 

Γράφει ο έμπειρος δημοσιογράφος στο «dnews.gr», στη στήλη του «Παιχνίδια Εξουσίας»

«Βαθιά… τραυματισμένος εξέρχεται της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, παρότι η πρόταση απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο, με τη ΝΔ να κερδίζει και μία επιπλέον ψήφο, πρώην βουλευτή των... Σπαρτιατών που έχει ανεξαρτητοποιηθεί!

-Τα τέσσερα κόμματα που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας πέτυχαν το μάξιμουμ που θα μπορούσαν να πετύχουν αφού οδήγησε στην παραίτηση (στην αποπομπή ουσιαστικά) δυο υπουργών και μάλιστα εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού! 

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε περισσότερο στο θέμα των Τεμπών, αφού όχι μόνο δεν έλαβε αποστάσεις από τον πρώην υπουργό Μεταφορών, όχι μόνο δεν προχώρησε στην παραμικρή αυτοκριτική, αλλά και επιχείρησε να προκαταλάβει τη δικαιοσύνη ότι ευθύνες έχει μόνο ο ... σταθμάρχης! Επιπλέον, ουσιαστικά, αρνείται και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Στο κάδρο των πλέον δεν είναι πλέον ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αλλά προσωπικά ο ίδιος!

-Τίποτε πλέον δεν είναι όπως πριν! Ουδείς γνωρίζει σε τι βαθμό θα επηρεάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών! Κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ακόμα και το "κόντεμα" της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε βαθμό που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μην προκαλέσει κρίση της αντιπολίτευσης, αλλά να δημιουργήσει προβληματισμό και στο κυβερνών κόμμα.

-Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αντικαταστήσει σε αυτή τη φάση τους Σταύρο Παπασταύρο και Γιάννη Μπρατάκο, με έναν μίνι ανασχηματισμό εφόσον προτιμηθούν για τις θέσεις τους νυν υπουργοί-ήδη ακούγονται ονόματα όπως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και του ΓΓ της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη. Για μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός προγραμματίζει μεγάλο ανασχηματισμό, ελπίζοντας πως με αυτόν και με μερικές ακόμα κινήσεις να μπορέσει να μηδενίσει το κοντέρ!

-Σε κάθε περίπτωση η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με τις ευρωεκλογές να αποτελούν σε κάθε περίπτωση μήτρα εξελίξεων!

-Ο πρωθυπουργός αναδιατάσσει τις συμμαχίες του στον επιχειρηματικό κόσμο. Η προσπάθεια, ωστόσο, να πείσει πως αποτελεί στόχο των ...νταβατζήδων μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακούγεται!».

Δείτε τι ανέφερε η εφημερίδα «Εστία» στο φύλλο της 28ης Μαρτίου 2024:

Διαβάστε ακόμα:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να διώξουμε από πάνω μας τη λέξη «σιωπή» (βίντεο)

Έτσι θα βρεθεί αντίπαλο «δέος» για τον Μητσοτάκη στην κεντροαριστερά